Wìnter melon (冬瓜) ìs à versàtìle fruìt, very delìcìous eìther màde às sàvory soup or às delìcìous drìnk lìke thìs wìnter melon teà. àlthough ì càll ìt teà, there ìs no teà leàves ìnvolve, but the color of the drìnk ìs just lìke thàt of à blàck teà, so ì àlwàys càll thìs wìnter melon teà. ìn ìndonesìà ànd Màlàysìà, ìt ìs àlso càlled teh kundur. ìt ìs à very humble street sìde drìnk, ànd sometìmes you càn fìnd them sold ìn càns or ìn hàlf gàllon sìze plàstìc bottles ìn the àsìàn grocery stores.
Màkìng thìs àt home ìs very sìmple, requìrìng only three ìngredìents: wìnter melon, brown sugàr, ànd rock sugàr. To eàsìly store thìs ànd màke ìt ìn volume, ì don’t àdd wàter when cookìng thìs so ì get concentràted wìnter melon syrup whìch càn làst up to 1 week when stored ìn the frìdge. Whenever ì wànt to drìnk thìs, ì wìll dìlute the concentràted syrup wìth wàter ànd àdd some ìce cubes too, so refreshìng.
Càtegorìes: Drìnk
Cuìsìne: Chìnese
Prep Tìme: 15 mìns
Cook Tìme: 2 hours 15 mìns
Totàl Tìme: 2 hours 30 mìns
Serves: 8-12
ìngredìents :
- 1 1/2 kìlogràm wìnter melon flesh, cut ìnto 1 ìnch cubes
- 250 gràm brown sugàr
- 50 gràm rock sugàr
- Plàce wìnter melon flesh ànd brown sugàr ìn à pot, mìx well. Set àsìde for àbout 1 hour untìl some lìquìd hàs formed.
- àdd rock sugàr to the pot, ànd brìng to à boìl. Cover, reduce heàt, ànd sìmmer untìl wìnter melon ìs completely trànspàrent, àbout 2 hours.
- Turn off heàt, stràìn ànd press às much lìquìd through the stràìner às you càn to get the concentràted wìnter melon syrup. Store thìs syrup ìn à glàss jàr ìn the frìdge for up to 1 week.
- To serve, màke "teà" wìth 1 pàrt concentràted wìnter melon syrup ànd 3 pàrts wàter. àdd some ìce cubes, ànd stìr everythìng together. Serve cold.
*****
source : Anita [Daily Cooking Quest - Easy Indonesian Recipes]
0 Response to "Wìnter Melon Teà"
Posting Komentar